Sumpade SM medaljer

Tävlingsberättelse Statkraft Herr

Att årets Multisport SM hamnade hos Putsep/Vesa och Helags 24 var något som vi Statkraftare verkligen gillade. Arvid och jag körde ju tävlingen redan i fjol och det var verkligen en kul bana. Att tävla i 24h och längre brukar dessutom passa mig betydligt bättre än kortare sprintrace.
Efter en semester med lite halvdålig träning kom jag tillbaka till Umeå för några dagars förberedelse, när man har semester är det svårt att låta bli att pilla på packningen, man blir liksom aldrig helt klar. Efter fadäsen i Åre var vi dessutom rejält taggade och revanschsugna.

Årets bana

Helags-2013-Publikkarta-low

Starten började med en kort löpning mestadels springandes i en Å, något vi inte var helt beredda på. Blött verkade vara dagens tema.

I5z1nCCjDPyAy5MyKL0Q_CLPBZ7_B00qiFg_0khetbA

Vi låg bra med utan att förta oss. På efterkommande bike&run hade Henke klart snabbare ben och fick springa lite mer, vi gick ut medvetet lugnt, att jaga sekunder på en prolog för att sedan ge bort tiotals minuter när det börjar gå tungt rimmar illa.

Z5i8yqmEBTnwBPw0vJPSwVWa6BcCkmOv9UG0b8Jwd9M

Under sträcka 1 sprang vi med madrasser och paddlade i lätt fors, riktigt kul.

-utBQbihb3GeBRHiLsiMDqLBq_A3lzJS7T1rqIGgRio

Ut på sträcka 2 samtidigt som Sweco och FJS, vi skymtade Silva/Haglöfs men när vi skulle täta luckan gick Robban ned i tempoställning, tryckte på lite extra och drog ifrån. Uppe vid fjällsjön blåste det rätt bra, Putsep signalerade dock att vi fick köra ordinarie ”costalering”. Lite svårt att hålla riktningen men det gick bättre än väntat. När tätklungan tömde madrasserna och började springa tillbaka till cyklarna kunde varken jag eller Henke få ur ventilen. Panik uppstod och Henke misshandlade sin madrass mot en fjällbjörk, jag försökte desperat såga och hacka med handpaddlarna. Tillslut byter vi båda taktik och går lös med tänderna likt två ursinniga hajar. Vi Tappar tätklungan och får sällskap av ett (finskt?) lag som ser förskräckta ut.

e-I9a8WGH6-6AcS-wzJfwvMMOQJKXOV4FA7akWmafto tOqHloALmTuTt8Mwh9ziK23KsTMOR9qiEM6ucmi88WI

På utförscyklingen kommer vi ikapp och förbi Sweco. När vi kommer fram till repmomentet har de dock ”lurat” oss och hunnit ta på klätterselen vid skobytet, rutinerade rävar som de är. Vi ligger 4 efter repmoment och obligatoriskt stopp. Tar på oss kläder och ser till att inte bli kalla.

_8XywoSOkpUFg610D3zsmxXgLXsD90QKKPo41oh-1RU

Ut på sträcka 3 börjar vi trampa grusväg med rätt många höjdmeter upp på kalfjället ganska skönt att bli ordentligt varm, vi äter och dricker ordentligt. Helikopter tittar förbi och fotar, alltid lika peppande.

-lLq_c673jSI7zz7972qHH4lKSC1BqodF6Tm-Pz8zRQ

Vi vek av på stigen som vi tappade ganska snabb, kompass och lite obanat, samtidigt som vi skymtade tätlagen längre fram. Avslutades på riktigt fin stig och mungiporna pekade uppåt. Framme vid paddlingen går Sweco ut när vi komer in. Rejäl motvind in mot kanalen. Såg att något lag gick lite långt höger, höll dock bra koll på kompasskulan och spikade rätt mynning. Vi möter bara Sweco till första kontrollen och förstår att Silva/Haglöfs och FJS hamnat i fel kanal. De kom dock bakom oss rätt snabbt så vi förstod att de hittat ett hål i vassen och inte paddlat runt hela vägen. Vi tog det lite piano för att inte missa ”deras hål” genade genom vassen men kunde sitta kvar i båten och paddla/dra med händerna i vassen. i den smala bäcken valde vi att gå vänster i en ”falsk ” korsning. Björn hade bättre koll på kartan och fortsatte. Trångt som attans i de små åarna.

tMQagRqzQmnqc7pJQsXZvWNOE9R6DjiqMibipuhTZUs

McvygTZf5xACOJnMzkNzkfYtYf0T6xVbMyb8R4m--Y0

qK9PVTZDiQlQFFyiKNkEYkk7PSE26zG6_w9U1x_rZs4

Ut från kanalen går vi om Sweco och vågorna tilltar när vi kommer ut på sjön. Vi ligger mitt i sjön och det känns kul att surfa i de riktigt stora vågorna, vi hinner ikapp FJS och ligger med dem in mot kontrollen. Vi vänder tillbaka längs land och nu är det inte riktigt lika kul att paddla mot vågorna, tungt! Sätter ned fötterna på sidan om båten nära land och kortar paddeln ca 2cm, känns genast lite lättare. Vi ser en surfski utan ägare dundra förbi i vågorna, spejar oroligt efter personer i vattnet. Hinner en bit till och stöter på ytterligare en båt samtidigt som vi ser en person som blir inbogserad mot land. Ytterligare ett par tre lag som sitter på land vid en udde. Blir lite skärrad med tanke på hur obrytt vi surfat och infernot av lag som hamnat i vattnet. Kämpar i motvågorna med Henke tätt bakom, Henke dunsar flera gånger in i mitt roder och jag tänker varje gång att jag ”måste öka lite, Henke tycker det går sakta”, Henke tänker ”bara han inte ökar nu” 🙂

Vid sista kontrollen lugnar det ned sig, vi klarade det!
I samma sekund som jag tänker den tanken vickar jag till, ska parera med paddeln som har vridigt sig, ironiskt nog tar jag ett dopp i de 3cm höga vågorna 150meter från kontrollen. Henke undrar om jag vill ha hjälp, försöker en gång och misslyckas. Min prototyp till kartställ som sitter runt låret har djävlats hela dagen (inte testat det på halkiga skalbrallor) och sitter nu fast längst nere vid foten. Henke kommer till undsättning, rycker av kartstället och hoppar upp med svansen mellan benen. Ett damlag Med bla. Kolk har sett fadäsen och kollar om vi behöver hjälp.

mxKz2sdH3GXJPJY7jBfiLmoz0U-EIxJ2Ev3qDb66gLk

Halvdan växling då jag tar på mig skaljackan för att få upp värmen till kommande växling.   Missar halva delen av den obligatoriska utfarten på ”pilgrimsstigen” får vända och hittar snabbt igen den. Cyklar och äter upp den mat som finns på cykeln, blev inte mycket äta på paddelsträckan ute på sjön.

Byter till torra kläder i TA-2, går ut som 3:a någon minut bakom FJS.
Tog det rätt piano på stigen upp mot renvaktarstugan, försökte att äta upp oss med ravioli och drytec. Går om och förbi FJS som ser ut att stanna i renvaktarstugan.

FOxqHhXVqQmWXOjjU26pT3cTl4qLtcf2TvCcdASJqGk
Möter Silva/Haglöfs på väg upp mot 6-1, de dundrar på utför i bra fart. Vi plockar 6-1 efter någon minuts letande några meter nedanför toppen. Viker ner och möter senare AXA-Addidas, gissar att de ligger 45 minuter efter oss. Ser inte till några andra lag och peppar varandra, vilket grymt medaljläge! Jobbar oss vidare och möter media mot 6-2.

gUYQ9mCGU3t9XRjI7GfgDEn_eeZ5jzqi7-S0cnpIvaE

Går vägvalet rakt på till 6-3, det är mörkt, dålig sikt och blåser som *€%&. Stenarna är halkiga och vi halkar omkring. Henke hade valt skor med ståldubb och sprang retfullt ifrån i utförsbackarna. Redan i början på treekingen kände jag en olustig känsla i luftrören, trånga /pipiga och hostade slem. fram till 6-3 var det ingen större fara om vi bara inte gick för hårt. Slarvade med orienteringen en aning, började även bli mer frånvarande pga mina problem. Började leta kontrollen lite förtidigt och det fanns ett flertal åsar som dessutom stämde med höjdklockan. Sikten var jättedålig och vi kanske tappade 15-20 minuter till 6-4. Efter 6-4 blev andningen katastrofalt dålig, riktigt läskigt. Kunde knappt få åt mig luft ens när vi gick toksakta. Kände mig som en gammal tant med ”fönstertittarsjukan”, kunde gå sakta en bit för att sedan stanna och pusta. Hostade vita klumpar stora som lillfingernageln, känslan i kroppen var väl ungefär som när man har influensan. Vi tog oss sakta men säkert ned mot sista kontrollen Henke, Tanten, samt Arvid och Martina som vi träffade på skoterleden.
När vi kom ned till lägenhetsstugorna klev vi således av banan, för mig var det inget alternativ att fortsätta i mitt skick. Vi låg fortfarande på en klar 2:a plats och det kändes så klart avgrundstrist att bryta.

Grattis till alla medaljörer, framförallt Silva/Haglöfs som lirar i en annan division.

Andreas Strand har tagit samtliga foton

//Peter

Annonser
Det här inlägget postades i Tävling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s