6:a på SM i Adventure racing

Verkade som att det inte var tänkt att vi skulle komma till start överhuvudtaget till årets Stockholm extreme och tillika SM i adventure racing. Från ordinarie laguppställning fanns bara jag och Martina att tillgå. Vi kollade runt med lite tänkbara inhoppare men lade tävlingen på is då inhoppare med rutin inte verkade växa på träd. Ett par veckor innan start blev dock suget för stort och vi bestämde oss för att göra ett nytt försök och få ihop ett slagkraftigt lag, vi lyckades men bara 4 dagar innan tävling drabbades vi av ytterligare en skada och således ett återbud. Vi kollade runt och tävligsledningen rekommenderade Peter Gustavsson som var sugen och stod redo att köra. Blixtinkallningen gjorde att vi träffades för första gången på morgonen innan start och sampackade utrustningen. Optimala förberedelser? Nope!
bana

Laget bestod nu av Peter H, Martina, Sonny Peterson och Peter Gustavsson.
prolog

Prologen gick relativt sansat, vi förtog oss inte och tappade inte särskilt många minuter.
Omstarten med kajak gick fint med springstart från land, riktigt fin sträcka! Många lag fick problem när vi exponerades för stökiga förhållanden längst ut, kajaker tippade till höger och vänster. Vi hade relativt små problem men det skulle bli värre.

kajakstart
Foto: mjonssonfoto.se

Roderhaveri
Helt plötsligt sticker Martina ut till vänster, ser att något är på tok paddlar ikapp, ser direkt att släprodret hänger och dinglar, det där ser inte bra ut! Kopplar på linan och börjar snodda samtidigt som Sonny paddlar bredvid och undersöker rodret i farten, en svetsning har gett vika och det fanns inte mycket att göra. För att hålla fart och kurs kopplar vi på ytterligare en lina och snoddar likt ett gäng flyttfåglar i ett omvänt ”V” Vi tappar värdefulla minuter men minimerar problemet på ett bra sätt.

En relativt snabbcyklad sträcka i skymning/mörker följer, även fast navigeringen är lätt åker jag på någon liten miss, det är lite lurigt med mörker, blänkande kartställ, dimmigt kartställ osv.
MTB3
Foto: Arvid Björkroth

Ut på OL sträckan strax efter Thule och med Peak Performance bakom oss, sätter av tillsammans med Karlstad Multisport som vi delat några kontroller med under natten.

”Vem fan har spegelvänt verkligheten”
Ut från vattentornet skulle man bara vika typ 90* vänster, ned på en väg och kuta asfalt, andra avfarten till vänster och saken var biff. Helt plötsligt snurrade det till i huvudet då järnvägen och vattnet verkade spegelvänt mot kartan. hmmm… kutade upp på en järnvägsbro och konsulterade Sonny om vart vi nu kunde vara, fanns ju inte ens något såndant ställe på kartan,
-Sonny, ”Jag tror att vi är här”
-Navigatör, ”Vart?”
-Sonny, ”här”
-Navigatör ”vart?”
Efter ett tag ser jag hur Sonnys finger pekar i luften utanför kartan, hmmm… lägger huvet lite på sned. Upptäcker vad som gått snett och tar en grovkompass in på kartan igen. SUCK! Thule verkar också vilsna och har delat vårat misstag, efter lite småsnackande med Bringby på swimrunsträckan visade det sig att han nog också vart utanför kartan på samma ställe.

Vi kommer in till nattvilan och hamnar i omstarten med 6 sekunders marginal. Vi huttrar lite vid uppstigning, just då kändes det skönt att ta på våtdräkt efter lite/mycket velande kvällen innan. Swimrunsträckan är fin och våtdräkterna känns lite onödiga då två simpassager stryks
PG
Foto: mjonssonfoto.se
swimrun
Foto: mjonssonfoto.se

-Sonny ”vem äter bilar”
-Peter H ”What?” Tittar bakåt och kan knappast tro mina ögon när Sonny springer 10meter bakom och sniffar. En blöt påse med kladdiga ferraribilar går sedan runt i laget.

Morgonen/Dagen flöt på med fina sträckor, bla Sörmlandsleden med ca 1.5h fin stigcykling. Martina kör väldigt bra och vårt cykelval med heldämpade cyklar från Specialized (Evalds MTB) känns helrätt. Vi levererar andra bästa sträcktid trots lite mekande med ett växelreglage.
-Peter G Sneglar på min hoj och undrar ”Är det skönt med heldämpat?”
(Peter G kör en helstel cykel)MTBFoto: mjonssonfoto.se

Till slut kommer vi till sista kajaksträckan som man gått och gruvat lite för. Har grubblat lite på om vi ska byta kajaker inom laget då jag tror att min vinterträning med 2h kajakpolo varje vecka med polokajaker utan roder borde kunna komma till pass. Med lite olika kajakmodeller stabilitetsmässigt ser det dock ut som att alla behöver byta kajak med varandra för att det ska funka. Vi väljer att inte krångla till det och kör på samma snoddningsmetod. Peter G och Sonny tillsammans med Martina gör en riktig kämpainsats och här kan inte ens jag strula till kartläsningen. Tappar bara 20 minuter på roderproblemet och går i mål som 5:a. Blir sedan nedpetade av Karlstad Multisport som kommer in ca 12 minuter senare men har en tidbonus från swimrunsträckan där de tilläts gå ordinarie sträcka (längre).
mål
Foto: mjonssonfoto.se

Summa summarum
Tack till Sonny och Peter för inhopp och riktigt fina prestationer, särskilt Peters inhopp med så kort varsel!
Dålig navigering, roderhaveri och farten på löpsträckorna gjorde att vi inte riktigt kunde kriga om de högre placeringarna.

//Peter (H)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 6:a på SM i Adventure racing

  1. hankest skriver:

    Bra rapport! Inspirerande läsning och bra kört och hanterat av ”kriserna” längs banan! Rutinerat

  2. Ping: Stockholm Extreme | Aros Adventure

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s